H ΣΧΟΛΗ ΚΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΑ TOP BLOGS

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ RELEASE PARTY ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΤΩΝ ΕΜΜΟΝΟ ΓΚΡΙΖΟ


Οι Έμμονο Γκρίζο είναι μια από τις σταθερότερες, συνεπέστερες και, εν τέλη, καλύτερες μπάντες που έβγαλε η ελληνόφωνη ροκ σκηνή μετά το πέρας της "χρυσής περιόδου" της προς τα τέλη της δεκαετίας του '90. Εν έτη 2015 έφτασε η στιγμή για την κυκλοφορία του 4ου δίσκου του συγκροτήματος, ο οποίος τιτλοφορείται "Στα Ίχνη του Θηρίου". Για να γιορτάσουν το γεγονός λοιπόν οργάνωσαν την προηγούμενη Παρασκευή ένα release party σ' έναν από τους γνωστότερους κι άκρως ανερχόμενους συναυλιακούς χώρους της Αθήνας, το "HolyWood Stage" στον Άγιο Δημήτριο.

Το μουσικό τρίο ανέβηκε στη σκηνή λίγο μετά τις 11 κι ενώ η προσέλευση του κόσμου από κάτω θα μπορούσε να κριθεί ικανοποιητική, δεδομένου του μουσικού ύφους του συγκροτήματος (η ελληνόφωνη ροκ πια δεν "πουλάει") και των δύσκολων καιρών που περνάμε. Η εμφάνισή τους χωρίστηκε σε 2 μέρη: στο πρώτο παρουσιάστηκε ολόκληρο το "Στα Ίχνη του Θηρίου" ζωντανά, ενώ στο δεύτερο έπαιξαν κομμάτια από το παρελθόν τους, αλλά και διασκευές, ανεβάζοντας και στη σκηνή διάφορους "φίλους" μουσικούς, μεταξύ αυτών κι ο Hrach Altunyan, μια ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη, "τσεκάρετέ" τον αν βρείτε την ευκαιρία, ο οποίος μαζί με την μπάντα του "κράτησε" και το πρόγραμμα μετά το τέλος της εμφάνισης των Έμμονο Γκρίζο.

Το πρώτο σκέλος, η αλήθεια είναι, ότι ήταν ένα ρίσκο (όπως είναι πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις), το να παιχτούν ολόκληρα και μαζεμένα τα κομμάτια του δίσκου, υπό την έννοια ότι αναφερόμαστε σε τραγούδια που ο κόσμος δεν γνώριζε και δεν μπορούσε να "ακολουθήσει". Από την άλλη, γι' αυτό ακριβώς μαζευτήκαμε εκεί, για να γιορτάσουμε την κυκλοφορία του album και για να το ακούσουμε ζωντανά. Και μιλάμε για έναν δίσκο πολύ δυνατό, γεμάτο σκληρά κιθαριστικά riffs κι εναλλαγές στους ρυθμούς, με τους στίχους της μπάντας να παραμένουν λυρικοί όπως πάντα, αλλά και περισσότερο άμεσοι σε σημεία, σε σχέση με το παρελθόν, ο οποίος αποδόθηκε με ακόμα περισσότερη ένταση κι ενέργεια live, παρότι ο ήχος, χωρίς να είναι κακός, δεν ήταν στα συνηθισμένα επίπεδα του χώρου και δεν τους βοήθησε σ' αυτό τους το εγχείρημα. Να τονίσω ότι μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον σαν μήνυμα το γεγονός ότι τα κομμάτια παρουσιάστηκαν live με ανάποδη σειρά από αυτή με την οποία βρίσκονται στον δίσκο! Προσωπικά, ανάμεσα σε ίσα μεταξύ ίσων, ξεχώρισα το "Γεννήθηκα", σε μια "διαολεμένη" πραγματικά εκτέλεση, αλλά και το "Γλυκιά μου Θλίψη", το οποίο είναι και το πρώτο videoclip του δίσκου.


Το δεύτερο σκέλος ήταν πιο παρεϊστικο, καθότι αραίωσε σιγά-σιγά κι ο κόσμος, με τους φίλους-μουσικούς της μπάντας να ανεβοκατεβαίνουν στη σκηνή και να αστειεύονται με τα μέλη του συγκροτήματος και το κοινό ανάμεσα στα κομμάτια. Γιατί "εν ώρα" εργασίας, δεν ήταν καιρός για αστεία. Ήταν, λοιπόν, κι αυτό το δεύτερο μέρος το ίδιο δυναμικό με το πρώτο, ήταν φανερό άλλωστε ότι η μπάντα είχε ανάγκη να "ξεδώσει" εκείνη τη βραδιά κι αυτό ακριβώς έκανε. Και μας αποχαιρέτησε με δυο διασκευές από Nirvana σε back to back εκτελέσεις, από τις καλύτερες που έχω ακούσει ποτέ μου στα συγκεκριμένα κομμάτια, κλείνοντας τη βραδιά ακριβώς όπως ξεκίνησε, με δύναμη και πάθος

Εν κατακλείδι, ήταν μια βραδιά από αυτές ακριβώς που λείπουν στον χώρο της ελληνόφωνης ροκ και με μια αφορμή τόσο σημαντική (η κυκλοφορία ενός νέου δίσκου), όσο και σπάνια δυστυχώς στις μέρες μας.  


ΟΙ ΕΜΜΟΝΟ ΓΚΡΙΖΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ:
Μπάμπης Τζανιδάκης: κιθάρα, φωνή
Χάρης Γερουλάκης: μπάσο, φωνητικά
Αντώνης Ασπρόπουλος: τύμπανα

H PLAYLIST ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ

01. Να ξαναρθείς
02. Hive
03. Goldman
04. Την τελευταία φορά
05. Γλυκιά μου θλίψη
06. Γεννήθηκα
07. Τυφλή σελήνη
08. Παρεστιγμένο
09. Ο Θεός των κενών
10. Πάλι πίσω στον κόσμο
11. Θηρίο
--------------
Με Guest τον Ανδρέα Τριανταφυλλίδη
12. Η άνοιξη κουράστηκε
13. Ικάρου πτήσεις
--------------
14. Μετρώντας όνειρα
15. Πίσω από τα φώτα
16. Η δίψα
--------------
Με Guest τους Σάκη Βλαχάκη και Νίκο Λούντο
17. Βραδύτητα
--------------
Με Guest τον Σάκη Βλαχάκη
18. Show me how to live by Audioslave
--------------
Με Guest τους Νίκο Λούντο και τον μικρό Διονύση Ασπρόπουλο
19. Boulevard of broken dreams by Green Day
--------------
Με Guest τον Θάνο Λιμπιτάκη
20. She gives me love by The Godfathers
21. Even flow by Pearl Jam
--------------
Με Guest τον Hrach Altunyan
22. My own prison by Creed
--------------
23. Long view by Green Day
--------------
Με Guest τον Μιχάλη Κοντογιώργη
24. Sex type thing by Stone Temple Pilots
--------------
Με Guest τον Κώστα - Μάριο Παππά
25. Lithium by Nirvana
26. Breed by Nirvana

Στη συνέχεια ακολούθησε η εμφάνιση του Hrach Altunyan και της μπάντας του.


Επιμέλεια: Δημοσθένης Καραγιαννόπουλος


e-mail: sxolikakwntexnwn@gmail.com
Σελίδες της εκπομπής στο facebook: 



Photos by: Πωλινα Γιαννιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου