H ΣΧΟΛΗ ΚΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΑ TOP BLOGS

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

UK ROCK TIMES

Αγγλία και Rock λοιπόν ή για να το πω ακόμα πιο σωστά, Ηνωμένο Βασίλειο και Rock. Η χώρα που γέννησε τόσους μα τόσους καλλιτέχνες και τόση πολλή μουσική. Μουσική αρκετές φορές τόσο διαφορετική μεταξύ της που θα μπορούσε κάλλιστα να πει κανείς πως βρίσκεται στον παράδεισο της δημιουργίας. Βέβαια αν το καλοσκεφτείς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο επίγειος παράδεισος της μουσικής βιομηχανίας. Και τι εννοώ με αυτό; Εννοώ το πολύ απλό και γνωστό πλέον πως αν γίνεις δεκτός στη Μεγάλη Βρετανία τότε στα σίγουρα θα γίνεις αποδεκτός παγκοσμίως (με λίγες εξαιρέσεις βέβαια που θα έχουν να κάνουν με τις σωστές αποφάσεις).
 

Θα μπορούσα να αναφέρω ένα κάρο μπάντες που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο είτε είναι από Αγγλία, είτε από Ιρλανδία, Σκωτία, αλλά δεν ξέρω αν θα γινόμουνα κουραστικός. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω καμιά δεκαπενταριά μπάντες οι οποίες κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη έχουν αλλάξει και κάποια δεδομένα στην μουσική βάζοντας σε παρένθεση την καταγωγή τους κατά κάποιο τρόπο. Ξεκινάω με τους Beatles (Liverpool) καθώς και τους Echo And The Bunnymen (Liverpool) που είναι κατά την γνώμη μου δύο μπάντες που άλλαξαν πάρα πολλά. Οι Beatles νομίζω πως είναι γνωστό το τι έχουν προσφέρει. Οι Echo And The Bunnymen από την άλλη πήγαν το punk (τουλάχιστον εδώ στο Liverpool) ένα βηματάκι πιο πέρα και κατάφεραν να φέρουν το δικό τους post punk ήχο μέσα στο οποιοδήποτε σπίτι που άκουγε μουσική. Να σημειώσω εδώ πως και οι Anathema από το Liverpool κατάγονται, αλλά αν έρθει στην κουβέντα με κάποιον Λιβερπουλιάνο περί μουσικής, όποιας ηλικίας και να είναι αυτός και όποιας μουσικής προτίμησης τους Beatles και τους Echo θα σου τους αναφέρει σίγουρα. Τους Anathema να πω την μαύρη μου αλήθεια δεν τους ξέρουν, αλλά that’s life. Βέβαια για να μπορέσω να είμαι ακριβοδίκαιος δεν πρέπει να μιλάω μόνο για μπάντες από το αγαπημένο πλέον Liverpool, αλλά γενικά. Εδώ εξάλλου ξεκίνησαν όλοι! Από ποιους να αρχίσω και σε ποιους να τελειώσω; Iron Maiden (London), Pink Floyd (London), The Cure (Crawley), Black Sabbath (Birmingham), Rolling Stones (London), Led Zeppelin (London), The Who (London), Queen (London), Deep Purple (Hertford), Dire Straits (London), David Bowie (Brixton), Oasis (Manchester), The Smiths (Manchester), The Police (London), The Animals (Newcastle), Wishbone Ash ( Devon), Radiohead (Oxford), Judas Priest (Birmingham), Sting (Newcastle), Muse (Teignmouth, Devon), Motorhead (London), Uriah Heep (Walthamsow) και η λίστα δεν έχει τελειωμό! Επίσης μιας και μιλάμε για Ηνωμένο Βασίλειο κι όχι μόνο Αγγλία να θυμίσω και κάποια άλλα ονόματα που αρχίσανε από εδώ (κι εδώ η λίστα είναι ατελείωτη βέβαια αλλά θα δώσω λίγα παραδείγματα). Manic Street Preachers ( Blackwood, Wales), Franz Ferdinand (Glasgow, Scotland), Tom Jones (Pontypridd, Wales), Annie Lennox (Aberdeen, Scotland), Gary Moore (Belfast, Northern Ireland), Nazareth ( Dunferlime, Scotland), U2 (Dublin), The Script (Dublin), Thin Lizzy (Dublin), The Cranberies (Limerick), My Bloody Valentine (Dublin), Sinead O’ Connor (Glenagery) και όπως προείπα η λίστα ούτε κι εδώ έχει τελειωμό.
 

Αν και είχα πει πως θα αναφέρω ενδεικτικά κάποιες μπάντες έγινα λίγο πιο κουραστικός μόνο και μόνο για να μπορέσω να έρθω στην ουσία των πραγμάτων. Στο σήμερα λοιπόν και στις μπάντες που υπάρχουν εδώ. Η αλήθεια είναι πως κάθε περιοχή του νησιού, κάθε πόλη είτε μικρή είτε μεγαλύτερη, έχει την τοπική σκηνή της. Μια σκηνή που δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από όσες μπάντες ανέφερα. Κάθε μέρος εδώ, κάθε γωνία θα μπορούσα να πω έχει και ένα liveάδικο στο οποίο μπορείς να ακούσεις καλές μουσικές και να δεις αρτιότατους μουσικούς. Μαγαζιά δεν υπάρχει περίπτωση να αναφέρω γιατί θα χρειαστώ τουλάχιστον 2-3 σελίδες. Οπότε μια επίσκεψη θα σας πείσει. Επειδή είμαι σίγουρος πως θα ρωτήσουν πολλοί θα πω με πολύ απλά λόγια πως εδώ μπορείς να ακούσεις όλα τα είδη της μουσικής και όλα τα είδη της ροκ και μέταλ και να βρεις καταπληκτικές μπάντες και καλλιτέχνες. Δεν υπάρχει περίπτωση να αναλωθώ στο τι έχω δει μέχρι στιγμής και τι όχι ή ακόμα και στο τι έρχεται είτε σε φεστιβάλ είτε σε Venue γιατί κάποιοι θα αρχίσουν τα καντήλια και όχι άδικα. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχουν εκτός των πολύ καλών συγκροτημάτων με όμορφες δικές τους συνθέσεις (θα ακολουθήσει κάποιο άρθρο με παρουσίαση και ίσως και συνεντεύξεις με τις μπάντες αυτές), υπάρχουν και πολύ καλές cover bands σε πολλά και ποικίλα συγκροτήματα (κι εδώ θα υπάρξει μελλοντικό αρθράκι). '
 

Εν κατακλείδι να πω απλά πως κάποιες από αυτές τις μπάντες όχι απλά το έχουν αλλά σου φέρνουν στο μυαλό τεράστιες στιγμές και θύμησες ειδικά αν έχεις μεγαλώσει με μπάντες όπως οι The Who, Nirvana, Beatlew, Pink Floyd, Iron Maiden, Dio, Rainbow κτλ κτλ. Αυτά τα ολίγα σαν εισαγωγή για την επιστροφή μου σε θεματάκια της Σχολής Κακών Τεχνών. Θα υπάρξει και συνέχεια σύντομα. Αλλά μέχρι τότε… Να αγαπάτε και να ερωτεύεστε…. Να κάνετε όνειρα και να παίρνετε τα ρίσκα που πρέπει. Ίσως εξάλλου να μην υπάρξουν πολλές ευκαιρίες… Θα τα πούμε σύντομα με άλλο άρθρο και που ξέρετε ίσως και με μια έκπληξη…. Μέχρι τότε… Keep On Rocking In The Free World boys and girls….

Liverpool 14/02/2014
 

Γιώργος Ραχιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου