H ΣΧΟΛΗ ΚΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΑ TOP BLOGS

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

RUSH - "MOVING PICTURES"


Νιώθω πως για να γράψω για το "Moving Pictures" πρέπει να γράψω στην πραγματικότητα για τη σημασία των Rush στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα τα τελευταία 50 χρόνια στο σύνολό της. Ναι ο συγκεκριμένος δίσκος είναι μάλλον ο καλύτερος των Καναδών πάρα πολύ απλά γιατί είναι ο πιο πλήρης, εκείνος στον οποίο δεν υπάρχει μισή νότα που να μην είναι αριστουργηματική. Αλλά μήπως το "Permanent Waves" που προηγήθηκε δεν είναι ένα αιώνιο αριστούργημα; Ή το "2112"; Η σχεδόν οποιοσδήποτε δίσκος των Rush εκείνης της περιόδου; Τι συζητάμε τώρα;

Για να το πούμε απλά, λιτά και περιεκτικά, οι Rush εκείνης της περιόδου επηρέασαν σχεδόν τους πάντες. Από τους Dream Theater και τους Psychotic Waltz, μέχρι τους Maiden, τους Fates Warning και τους Tool και γενικά όσους έβαλαν έστω και σαν υποσημείωση την ταμπέλα prog στη μουσική τους. Δεν ήταν η πρώτη progressive μπάντα ever, ήταν όμως εκείνη που έδωσε ουσία και μετεξέλιξε το είδος. Εκείνη που το απογείωσε. Κι αυτό ακριβώς επειδή κάθε δίσκος τους είχε κάτι το διαφορετικό, κάτι το περιπετειώδες, κάτι το απροσδόκητο και το ανεξέλεγκτο.

Τώρα λοιπόν που κάθομαι και γράφω αυτές τις γραμμές σκέφτομαι πως τελικά ίσως το εδώ παρουσιαζόμενο "Moving Pictures" αποτελεί τον πιο safe δίσκο εκείνης της "χρυσής περιόδου" των Καναδών. Υπό την έννοια ότι έχει μέσα όλα τα στοιχεία εκείνα τα μαγείας της μπάντας μαζεμένα σε ένα album. Αλλά, διάολε, και πάλι είναι αδύνατον να τον χαρακτηρίσεις safe, μη προοδευτικό, μη επικό, μη τρικλίζοντα, μη μαγικό, να μη νιώθεις σαν να ήρθε από το υπερπέραν, σαν να περιέχει νότες και ρυθμούς που να μην είναι γήινοι. Κάθε κομμάτι εδώ είναι κι ένα παντοτινό αριστούργημα. Με πρώτο και καλύτερο το "Tom Sawyer", ίσως το γνωστότερο κομμάτι της μπάντας. 

Κι απλά σταματάω εδώ, χωρίς να χρειάζεται να γράψω τίποτα περαιτέρω για τον εν λόγω δίσκο. Απλά γιατί όποιος τον έχει ακούσει... ξέρει...

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ HARD ROCK/METAL ALBUMS ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 1981

1. Rush - Moving Pictures
2. Ozzy Osbourne- Diary of a Madman
3. Iron Maiden - Killers
4. Venom - Welcome to Hell
5. Saxon - Denim and Leather
6. Judas Priest - Point of Entry
7. Demon - Night of the Demon
8. Cirith Ungol - Frost and Fire
9. Motley Crue -  Too Fast for Love
10. AC/DC - For Those About to Rock

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

ΚΑΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ALBUMS ΤΩΝ IRON MAIDEN



17. The Final Frontier (2010)
16. VIrtual XI (1998)
15. No Prayer for the Dying (1989)
14. Senjutsu (2021)
13. A Matter of Life and Death (2006)
12. The X Factor (1995)
11. Killers (1981)
10. The Book of Souls (2015)
09. Brave New World (2000)
08. Iron Maiden (1980)
07. Dance of Death (2003)
06. Fear of the Dark (1992)
05. Piece of Mind (1983)
04. Powerslave (1984)
03. The Number of the Beast (1982)
02. Somewhere in Time (1986)
01. Seventh Son of a Seventh Son (1988)

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

ΞΑΝΑΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ HARRY POTTER AND THE SORCERER'S STONE


Ομολογώ ότι δεν ήμουνα ποτέ φανατικός οπαδός της σειράς ταινιών Harry Potter. Μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχω διαβάσει τα βιβλία. Ίσως πάλι να παίζει ρόλο το ότι ξεκίνησα να βλέπω τα Harry Potter αρκετά αργοπορημένα, περίπου μια δεκαετία μετά την κυκλοφορία της, εδώ παρουσιαζόμενης, πρώτης ταινίας και σε ηλικία που αυτή η αίσθηση της μαγείας της παιδικότητας είχε χαθεί ή, ορθότερα, κρυφτεί κάπου μέσα βαθιά. Ίσως, τέλος, το ότι είδα σχεδόν όλα τα φιλμ του franchise μονοκοπανιά να μη μου άφησε χώρο να τα εμπεδώσω και να κατασταλάξουν μέσα μου. Δεν πέρασα άσχημα με τον κόσμο που δημιούργησε η Rowling. Πέρασα μια χαρά για την ακρίβεια. Κάποιες ταινίες μου άρεσαν περισσότερο, κάποιες λιγότερο. Αλλά πέρασαν ευχάριστα οι ώρες μου. Απλά δεν μπόρεσα ποτέ να "βυθιστώ" σε αυτόν τον κόσμο της μαγείας της.

Χρόνια μετά βρέθηκα να ξαναβλέπω το Harry Potter and the Sorcerer's Stone, το πρώτο έργο του κινηματογραφικού franchise. Αφορμή μάλλον στάθηκε το ότι το ίδιο διάστημα είχα αφεθεί στον κόσμο του βιντεοπαιχνιδιού Hogwarts Legacy, το οποίο μου είχε όντως προκαλέσει μια αίσθηση μαγείας που μου έλειπε από τις ταινίες, βάζοντας με στο τριπάκι να δοκιμάσω να δώσω στις ταινίες μια δεύτερη ευκαιρία.

Κι είχα δίκιο που το έκανα. Είμαι της άποψης πως από μια ηλικία και μετά, όταν αρχίζουμε να ενηλικιωνόμαστε, προσπαθούμε λίγο περισσότερο από όσο θα έπρεπε να κλείσουμε το παιδί σε ένα μπαούλο βαθιά στο μπουντρούμι του μυαλού μας και να το παίξουμε ενήλικες, ενώ αργότερα όντως κάπου ξεχνάμε εκείνο το παιδί, καθώς η ενήλική ζωή μας έχει μπουχτίσει και νικήσει. Και μετά, κάποιοι από εμάς τουλάχιστον, θυμόμαστε. Εγώ λοιπόν με την εν λόγω ταινία κι αφού είχε προηγηθεί η ενασχόλησή μου με το παιχνίδι, θυμήθηκα! Θυμήθηκα τη μαγεία του να είσαι παιδί, μαζί με τις δυσκολίες και τις τόσο διαφορετικές, πολλές φορές αφελείς και φαινομενικά ανούσιες, ανησυχίες της ηλικίας. Θυμήθηκα πως είναι να κάνεις νέους φίλους και τόσο απλά, άμεσα και φυσικά, να γίνονται "οικογένειά" σου και να είναι σαν να τους ξέρεις χρόνια, θυμήθηκα πως είναι να κάνεις σκανταλιές και να προσπαθείς να τη γλυτώσεις ή μερικές φορές να σε τσακώνουν, αλλά αντί να τιμωρείσαι να ανταμείβεσαι γι' αυτές (όπως επί της ουσίας συμβαίνει στην ταινία)!

Η απεικόνιση του Hogwarts και γενικότερα του κόσμου της μαγείας σε αυτή την ταινία είναι εξαιρετική κι έχει επιτευχθεί με τόσο πολύ μεράκι. Ξαναβλέποντας τον Radcliffe και τον Grint και τη Watson ως παιδιά ξανάνιωσα κι εγώ, την ίδια στιγμή που βέβαια στεναχωρήθηκα από τις αρκετές απώλειες ανάμεσα στους ηθοποιούς του franchise που είχαμε στον πραγματικό κόσμο στο μεσοδιάστημα. Η ίδια η ιστορία της ταινίας θα έλεγε κανείς πως βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού, καθώς το φιλμ λειτουργεί περισσότερο ως μια εισαγωγή στον κόσμο του Harry Potter, εισάγοντάς μας τη λογική του, τις φατρίες, τις σχέσεις που σχηματίζονται, τους δασκάλους και τα μαθήματα και τα ξόρκια, αλλά κι ένα σκοτάδι που δρα υπόγεια κι έναν εχθρό που δεν φαίνεται ακόμα, αλλά δημιουργεί σκοτεινές υποσχέσεις για το μέλλον. 

Στο τέλος η ταινία με άφησε απολύτως ικανοποιημένο και με μια διάθεση να χαθώ ολοκληρωτικά αυτή τη φορά στον κόσμο και να "ξεζουμίσω" και τις επόμενες ταινίες. Λειτουργεί εξαιρετικά τόσο ως μια ταινία για παιδιά όσο κι ως μια ταινία για μεγαλύτερα "παιδιά", που δεν έχουν χάσει τη μαγεία ή που είτε επιθυμούν να την ξαναβρούν, χωρίς να σημαίνει πως δεν έχει και το σκοτάδι της ή την υπόσχεση του σκοταδιού, που θα γίνει ακόμα εντονότερη στις επόμενες ταινίες.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

IRON MAIDEN - "IRON MAIDEN"


 

Οι Iron Maiden δεν γέννησαν το Heavy Metal. Αυτό συνέβη μια δεκαετία πριν το εδώ παρουσιαζόμενο album με τους Black Sabbath. Οι Maiden ηγήθηκαν ωστόσο με το ντεμπούτο album τους του New Wave of British Heavy Metal κι όρισαν επί της ουσίας σε μεγάλο βαθμό μια δεκαετία κατά την οποία το metal διακλαδώθηκε και γιγαντώθηκε, φτάνοντας μέχρι και το σημείο να θεωρηθεί mainstream (Glam Metal).

Το "Iron Maiden" διαφέρει τόσο πολύ ηχητικά των δίσκων που ακολούθησαν μετά με τον Dickinson κι έκαναν την μπάντα θρύλο. Κατ' αρχάς, προφανώς, λείπει ο Bruce. O Di'Anno είναι ένας εντελώς διαφορετικού είδους ερμηνευτής ο οποίος εδώ ταίριαζε γάντι αλλά δεν θα ταίριαζε στην μετέπειτα πορεία τους. Λείπουν ακόμα οι Adrian Smith και Nicko McBrain. Λείπει ο Martin Birch στην παραγωγή. Στον αντίποδα, είναι παρόν ένα Punk Rock ηχόχρωμα και μια πιο χύμα κι άμεση προσέγγιση και λείπει αυτό το βάθος των ηχοστρωμάτων κι αυτή η επικότητα των συνθέσεων, εξαιρούμενου του "The Phantom of the Opera" το οποίο είναι μάλλον το καλύτερο κομμάτι του δίσκου.

Δεν λείπουνε ωστόσο οι κομματάρες. Πραγματικά δεν υπάρχει μισό filler στον δίσκο, μισό τραγούδι που θα μπορούσε ή θα έπρεπε να λείπει! Προσωπικά αγαπημένα το προαναφερθέν "The Phantom of the Opera", το ομότιτλο, το "Strange World" (παρότι προτιμώ την έκδοση από τα sessions του "The Soundhouse Tapes", το κλασικό εδώ κι αιώνες από τα live τους "Running Free", το απίστευτο ορχηστρικό "Transylvania" και... όλα βασικά... όλα! Μπορεί ο ήχος όπως ειπώθηκε να έχει μια punk αισθητική και να μην έχει το βάθος και τον όγκο των μετέπειτα κυκλοφοριών, αλλά πραγματικά με το "Iron Maiden" η μπάντα ορίζει πως θα παιχτεί το metal τα επόμενα χρόνια. Με τα κιθαριστικά solos και της δισολίες, με το ηγετικό, κυρίαρχο μπάσο του Harris, με τα κοψίματα των τυμπάνων και τις αλλαγές στους ρυθμούς, με την πολύπλοκη απλότητα των συνθέσεων (ή την απλή πολυπλοκότητα αν θέλετε). 

Η μπάντα μέσα στα 80s επρόκειτο να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη στα οποία δεν ξέρω αν έφτασε ποτέ οποιαδήποτε άλλη μπάντα, τουλάχιστον στον χώρο του Heavy Metal. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως, για να το πούμε απλά, λιτά και περιεκτικά, το εδώ παρουσιαζόμενο ντεμπούτο album τους δεν είναι ένα γαμημένο αριστούργημα!

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

TA ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ HARD ROCK/METAL ALBUMS ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 1980

1. Iron Maiden - "Iron Maiden"
2. Ozzy Osbourne - "Blizzard of Ozz"
3. Judas Priest - "British Steel"
4. AC/DC - "Back in Black"
5. Rush -"Permanent Waves"
6. Black Sabbath - "Heaven and Hell"
7. Motorhead - "Ace of Spades"
8. Saxon - "Wheels of Steel"
9. Scorpions - "Animal Magnetism"
10. Accept - "I'm a Rebel"

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

ΓΙΑΤΙ ΤΟ DUNE: PART 2 ΕΣΩΣΕ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

To "Dune: Part 2", έσωσε ή, για να το θέσω πιο ρεαλιστικά και λιγότερα απόλυτα, είναι από εκείνες τις ταινίες που σώζουν τον κινηματογράφο. Δεν αναφέρομαι στο καθαρά εμπορικό/εισπρακτικό σκέλος, διότι τότε αυτόν τον ρόλο τα τελευταία χρόνια τον πήρε το, υπερτιμημένο κατ' εμέ, "Spiderman: No Way Home". Άλλωστε η ταινία, με bugdet γύρω στα 200 εκατομμύρια δολάρια, έχει βγάλει τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες 710, όντας η δεύτερη εμπορικότερη ταινία του 2024, αλλά με όρους Hollywood (όπου δηλαδή μια ταινία για να μη θεωρείται flop, ελληνιστί αποτυχημένη, πρέπει να κάνει κέρδη διπλάσια του budget της) θεωρείται οριακά πετυχημένη. Το "Dune: Part 2" σώζει τον κινηματογράφο γιατί επαναφέρει σε αυτόν την έννοια του έπους. Τόσο σαν ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα αλλά κι όσον αφορά το καλλιτεχνικό σκέλος και τα μηνύματα που περνάει. Δεν είναι η καλύτερη ταινία που έχουμε δει από το "Braveheart" (αγαπημένο του γράφοντος) ή τα "Lord of the Rings", αλλά είναι νομίζω η πρώτη που αξίζει 100% τον χαρακτηρισμό έπος από την "Επιστροφή του Βασιλιά" και μετά, τουλάχιστον στο πλαίσιο του Hollywood.

Το παράδοξο είναι ότι το πρώτο μέρος δεν μου άρεσε. Ιδίως μετά το "Blade Runner: 2049", το οποίο για μένα είναι ένα από τα καλύτερα sequel όλων των εποχών, είχα τρομερές απαιτήσεις από τον Villeneuve και την ενασχόλησή του με τον κόσμο που δημιούργησε ο Frank Herbert που εν τέλει απογοητεύτηκα. Το πρώτο Dune (στα αγγλικά σημαίνει αμμόλοφος) ήταν τόσο... πεζό. Flat, σαν μια έρημος, χωρίς όμως οάσεις κι αμμοθύελλες. Ο Villeneuve θέλησε στο πρώτο Dune να μας παρουσιάσει παρά μόνο ένα μικρό μέρος του κόσμου, κυρίως την οικογένεια των Ατρειδών και λίγο από Fremen, χώνοντας μέσα και λίγη δράση, αφήνοντας στην άκρη εντελώς τους Harkonnen, τις πολιτικές και τις δολοπλοκίες και παρουσιάζοντας μόνο επιφανειακά το κομμάτι της πνευματικότητας. Και παρότι σάρωσε στα Oscars στους τεχνικούς τομείς προσωπικά ούτε εκεί ικανοποιήθηκα, από τις μουσικές και τα εφέ μέχρι το colour grading και την όλη παρουσίαση του Arrakis

Ιδέα δεν είχα πως ο Villeneuve ήξερε τι έκανε. Πως είχε απόλυτη γνώση του πρωτογενούς υλικού και βαθιά αγάπη σε αυτό και πως πράγματα που και στο βιβλίο υπήρχαν στο πρώτο μισό, τα είχε κρατήσει για το δεύτερο, για το κρεσέντο του, για το (μέχρι στιγμής) magnum opus του! 

Ακόμα και castings τα οποία προκαλούσαν μια...αμηχανία, όπως εκείνα του Chalamet και της Zendaya, εδώ όχι απλά λειτουργούν, αλλά οι δυο ηθοποιοί με τις ερμηνείες τους απογειώνουν την ταινία. Ο Chalamet, παρότι είναι 28 και θα δείχνει για πάντα 18 και παρά το "καθαρό" πρόσωπό" του πείθει εδώ απόλυτα, τόσο ως ο ερωτευμένος πιτσιρικάς, αλλά όσο κι ως ο στρατιωτικός ηγέτης κι ο πνευματικός Μεσσίας. Κι η Zendaya, στην καλύτερη μέχρι στιγμής ερμηνεία της καριέρας της, βγάζει μέσα από το βλέμμα της και τη στάση του σώματός της όλο το συναίσθημα του κόσμου! Όλες οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές βασικά, θα αναφέρω μόνο εδώ τη θαυμάσια Rebecca Ferguson (που ήταν καλή και στο πρώτο μέρος) και τον Austin Butler σε ρόλο-έκπληξη.

Ο Villeneuve δείχνει εδώ πιο σίγουρος, δείχνει ότι ξέρει τι θέλει να κάνει σε απόλυτο βαθμό και το επιτυγχάνει. Η φωτογραφία της ταινίας είναι εξαιρετική, ο ρυθμός δεν χάνει μισό τέμπο, τα εφέ δεν είναι μόνο εντυπωσιακά αλλά κι άκρως λειτουργικά, τα μηνύματα περνάνε με τον τρόπο ακριβώς που πρέπει κι η μουσική... αχ αυτή η μουσική του Hans Zimmer...

Τι έλειπε από το πρώτο Dune; Oι Harkonnen; Έχουμε! Η πολιτική κι οι δολοπλοκίες; Έχουμε σε υπέρτατο βαθμό κι από όλες τις οπτικές! Οι σωστά κινηματογραφημένες επικές μάχες; Έχουμε! Η πνευματικότητα κι η υπόσχεση του εκλεκτού με τον υποφώσκοντα κίνδυνο που εγείρει; Έχουμε και με τον τρόπο που πρέπει, μακριά από τα χαζά κι επιτηδευμένα "μηνυματάκια"¨του σύγχρονου Hollywood. Κι αν κάτι λάτρεψα από την ταινία είναι ότι τηρεί τον βασικό και νούμερο ένα κανόνα των ταινιών από το τέλος του βουβού κινηματογράφου. Δεν είναι ότι έχει μηδενικό exposition. Αλλά όπου μπορεί και πρέπει τηρεί απόλυτα το "show don't tell". "Δείξτο, μην το λές"!

Για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους στους οποίους δεν θα αναφερθώ για να μη χαλάσω τη χαρά της πρώτης θέασης σε όσους δεν έχουνε δει την ταινία, το Dune: Part 2 επαναφέρει την έννοια του έπους στον σύγχρονο κινηματογράφο. Dennis Villeneuve, τα κατάφερες ξανά!

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ: ΘΛΙΜΜΜΕΝΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ - Το Πέταγμα του Ικάρου


Έχουνε περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που βρέθηκα πίσω από το μικρόφωνο μιας ραδιοφωνικής εκπομπής. Τουτέστιν, έχουνε περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που ασχολήθηκα με το blog της δικής μου ραδιοφωνικής εκπομπής, της "Σχολής Κακών Τεχνών". Η ζωή με νίκησε ξανά και ξανά και ξανά. Αλλά το σαράκι με έτρωγε και με τρώει. Κι ενώ προσπαθώ να καταπολεμήσω τους "δαίμονές" μου και να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά, ταυτόχρονα, θέλω να κάνω πραγματάκια. Για μένα. Όχι μόνο για την ψυχική μου υγεία. Αλλά και για την ικανοποίηση μου. Για την ικανοποίηση της ανάγκης μου για έκφραση. 

Ξεκινάω λοιπόν, σχεδόν νιώθοντας ότι ξεκινάω από το μηδέν, μια νέα ενότητα εδώ στο blog. Ίσως ακολουθήσουν κι άλλες ενότητες κι ήσουν ακολουθήσουν κι εκπομπές στο κανάλι της εκπομπής ή σε κάποιο άλλο κανάλι στο youtube αν βρεθούν οι κατάλληλοι συνεργάτες και συνοδοιπόροι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι νιώθω ξανά αυτή την ανάγκη για έκφραση και δημιουργία.

Τί είναι λοιπόν "Η Ιστορία ενός Τραγουδιού".

Είναι μια ενότητα που ήταν μέρος και της κανονικής ραδιοφωνικής εκπομπής, συνήθως όταν είχα κάποιον καλεσμένο και συζητούσαμε για την ιστορία της σύλληψης κάποιου κομματιού του εκάστοτε καλεσμένου, μέσα από τα λόγια του δημιουργού στην προκειμένη περίπτωση. Βέβαια υπήρξαν και περιπτώσεις όπου απλά έκανα την έρευνά μου και μίλησα στο κοινό για αγαπημένα ελληνικά ή ξένα κομμάτια των οποίων η ιστορία θεώρησα πως είχε ενδιαφέρον να ειπωθεί. Αυτή τη φορά βέβαια θα αφήσω τον δημιουργό να εκφραστεί. Και θα θεωρήσω πρέπον, ψυχικά λυτρωτικό και ποιητικά ορθό αυτός ο δημιουργός να είμαι εγώ. Ο παλιότερος εαυτός μου.

"Το πέταγμα του Ικάρου" είναι το magnum opus μου. Ένιωσα σχεδόν έτσι από την πρώτη στιγμή που εκείνο το βράδυ του Ιουνίου του 2003 άφησα κάτω την πένα κι έβαλα στη θήκη της ξανά την ακουστική μου κιθάρα. Όσον αφορά τους στίχους του τραγουδιού βέβαια, παρότι λένε πως "δεν πρέπει να λερώνεις μια ωραία ιστορία με την αλήθεια", καμία πένα δεν υπήρξε. Οι στίχοι γράφτηκαν απλά   στην οθόνη του υπολογιστή μου την ίδια στιγμή που χάζευα και συνομιλούσα στο διαδίκτυο. Η προεργασία φυσικά είχε ξεκινήσει νωρίτερα μες στο κεφάλι μου. Το πρώτο βήμα ήταν η ανάγνωση του "Στις Όχθες του Ποταμού Πιέδρα Κάθισα κι Έκλαψα" του Paulo Coelho. Ζωούλα ή Βαγγελίτσα δεν θυμάμαι πια ποια από τις δυο σας μου το δάνεισε, οπότε θα σας παραθέσω και τις δυο. Το συγκεκριμένο βιβλίο με συγκλόνισε. Δεν είναι κάποια φοβερή ιστορία, ούτε η γραφή του τόσο λυρική. Και ασχολείται πολύ με την πνευματικότητα με την οποία ο συγγραφέας έχει μια βαθιά σχέση σε αντίθεση με μένα. Ήταν όμως τόσο ειλικρινές, τόσο αγνό, τόσο βαθιά ρομαντικό μα και συνάμα μελαγχολικό που κατέληξα να εμπνευστώ από αυτό, με τον στίχο "τα δάκρυα σαν πέτρες στο ποτάμι" να είναι ευθεία αναφορά στο βιβλίο, ενώ και στο κλιπάκι που έφτιαξα για το τραγούδι στο συγκεκριμένο σημείο έχω χρησιμοποιήσει εικόνα του πραγματικού ποταμού Πιέδρα! 

Επίσης λίγες μέρες πριν γράψω τους στίχους, εγώ κι η τότε παρέα μου, αποτελούμενη κι από τη υπόλοιπη μπάντα, τα τότε μέλη των "Θλιμμένων",  είχαμε πάει να παρακολουθήσουμε μια συναυλία των Ενδελέχεια. Αγαπημένη μπάντα, ιδίως μετέπειτα για μένα, ήταν η πρώτη φορά που τους έβλεπα live. Αυτό που θα γράψω τώρα είναι λίγο μεταφυσικό και σχεδόν Διονυσιακό ίσως. Το θυμάμαι εγώ, το θυμούνται οι φίλοι, αλλά... Η μπάντα στη σκηνή προανήγγειλε το επόμενο κομμάτι που θα έπαιζε το οποίο είχε το τίτλο "Ταξίδι στο Άπειρο". Εγώ, κλασικό βλαμμένο εικοσάχρονο, πετάχτηκα από τις εξέδρες και φώναξα "ώπα παιδιά πολύ μακριά πάμε σήμερα"! Γέλασε η παρέα μου, γέλασαν δυο-τρεις από το κοινό, το σκηνικό θα ξεχνιόταν ΑΝ μερικές μέρες μετά δεν έφερνα στο στούντιο το τιμώμενο σήμερα τραγούδι που ξεκινάει με τον στίχο "Στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα", το οποίο συγνώμη αν σας απογοητεύω αλλά όχι, δεν είναι εμπνευσμένο από τον Buzz Lightyear! Εδώ όμως πρέπει να σας αποκαλύψω κάτι κομβικό. Όσο κι αν το έψαξα, οι Ενδελέχεια δεν έχουν τραγούδι με τέτοιο τίτλο, ούτε καν παρόμοιο στίχο!!! Θα μείνει για πάντα ανεξήγητο μυστήριο...

Στην πρώτη του έκδοση το τελευταίο ρεφρέν του κομματιού, δεν γυρνούσε από άρνηση σε προτροπή αλλάζοντας τα "μην" με τα "να". Είχα θεωρήσει αρχικά πως ήταν δεδομένο πως το ρεφρέν ήταν σαφές πως λειτουργούσε χάριν ειρωνείας. Αλλά επειδή ήθελα το νόημα αυτού του κομματιού να είναι απολύτως σαφές κι οικουμενικό, αποφάσισα να το αλλάξω. Σταυρούλα κι ας έχεις χαθεί από τη ζωή μου χρόνια, thanks for that!! 

Τέλος να αναφέρω το απολύτως προφανές, ότι ο μύθος δηλαδή του Ικάρου ήταν πάντα από τους αγαπημένους μου και λόγω της λυρικότητάς του και λόγω του μηνύματος και της δραματικότητας του. Όσον αφορά τη μουσική του κομματιού, απλά "κύλησε" και γράφτηκε πάνω στους στίχους του. Τόσο φυσικά όσο ο Τσιάρτας θα "έπινε ένα ποτήρι νερό" για τους ποδοσφαιρόφιλους!

Αυτή ήταν η πρώτη έκδοση του "Η Ιστορία ενός Τραγουδιού". Ελπίζω να ακολουθήσουν πολλές περισσότερες...